Back to Top

Recenzie: O poveste Grimminală de Adam Gidwitz
Titlul original: A Tale Dark & Grimm #1
Gen: Cărți pentru copii, Fantasy, Repovestire, Basme, Ficțiune, YA
Format: Hardback
Număr de pagini: 192
Format: 140 x 210 mm
Traducător: Florin Bican
Data apariției: Februarie 2015 || Editura Arthur

Sinopsis:
A fost odată ca niciodată basmul fraţilor Grimm, Hänsel şi Gretel. Acum, Adam Gidwitz repovesteşte captivant aventurile celor doi fraţi, adăugând numeroase întâmplări pline de suspans, pe măsură ce copiii devin personaje în alte poveşti binecunoscute – modificate radical.

O poveste grimminală este o alternativă îndrăzneaţă la basmele clasice, în care cei doi fraţi înfruntă mai multe personaje malefice, de la diavol la un dragon uriaş, ba chiar şi Luna de pe cer, căreia se pare că-i place să mănânce copilaşi. Hänsel şi Gretel le vor dovedi atât regelui şi reginei, părinţii lor, cât şi tuturor locuitorilor din regatul Grimm că dragostea, prietenia şi curajul pot învinge răul şi pot face orice posibil. Şi au trăit fericiţi... Sau?

Rating: 4/5

Când zilele de toamnă sunt reci în apropierea Halloween-ului, mulți dintre noi vrem să citim cărți de alt tip: fie ele misterioase, fie ele magice, fie ele înfricoșătoare, acestea ne pot apropia mai mult de atmosfera de toamnă.

O poveste Grimminală a fost alegerea perfectă pentru mine, întrucât a combinat foarte fain ideea de repovestire a unui basm, elemente înfricoșătoare, și stropi de amuzament. Sunt familiară cu povestea celor doi frați Grimm, Hänsel şi Gretel, însă nu am avut ocazia să citesc originala.

Repovestirea basmului realizată în cazul de față de Adam Gidwitz, a fost mult mai bună decât mă așteptam. Încă din primul capitol de tip poveste, autorul a reușit să mă cucerească prin stilul său (de apreciat și traducerea faină realizată de Florin Bican). Am făcut cunoștință cu cei doi frați Grimm, dar mai mult de atât: chiar am reușit să aflu povestea părinților săi, ale căror acțiuni necugetate îi vor face pe copii să își părăsească căminul.Din acel moment au pornit toate peripețiile și aventurile lui Hänsel şi Gretel, iar atmosfera a devenit mai înfricoșătoare, și chiar macabră în câteva momente. Combinația dintre clipele fericite și cele cumplite a fost pe placul meu, și m-am mirat că această carte a conținut destul de multe scene îngrozitoare, care îți dau fiori pe șira spinării.

Chiar dacă este o carte cu un final fericit (cum se întâmplă de obicei în basme), am asistat la evoluția protagoniștilor, aceștia devenind din niște copii care mănâncă din case de turtă dulce, și nu au griji, niște persoane serioase, cu dorința de a soluționa probleme.Cu toate că basmele și poveștile sunt de obicei destinate copiilor, nu aș recomanda această carte copiilor sub 10-11 ani, deoarece conține scene care nu sunt potrivite pentru oricine (sânge, decapitări,  etc.). Pentru restul copiilor (mai mari), cartea este numai bună pentru a vă înfiora un pic, în timp ce apreciați detaliile din backstage pe care Gidwitz ni le oferă despre viața celor doi frați.

Mi s-au părut interesante remărcile pe care autorul le face din când în când, acesta avertizându-ne de mai multe ori înaintea scenelor sângeroase, fiind sarcastic și comic într-un mod aparte, toate acestea dând lecturii un farmec aparte.

Dacă vă plac basmele reinterpretate, și căutați o carte care să vă înfioare în perioada rece a anului, O poveste Grimminală este numai bună pentru voi! Plină de aventură, peripeții, decizii greșite menite să le dea lecții importante personajelor, momente grotești îmbinate cu idei fantastice, cartea lui Adam Gidwitz va reuși să vă captureze în mrejele sale, și să vă atragă așa cum o casă de turtă dulce poate atrage copiii pierduți și înfometați.

Citate:
"Regele năvăli în cameră. Acolo se trezi în fața celui mai frumos portret al celei mai frumoase femei pe care o văzuse în viața lui. Părul ei părea tors dintr-un caier de aur pur. Ochii ei scăpărau asemenea mării într-o zi cu soare. Dar, cu toate acestea, pe buzele ei stăruia o umbră de tristețe și de singurătate.
Tânărul regele o privi doar o dată și se prăbuși fără simțire la podea." (p.16)

"Începu să plângă, iar lacrimile ei se prelinseră în lacul scânteietor. Când atinseră suprafața apei, tulburară unda în care se oglindeau stelele, trezindu-le din somnul lor sclipitor.
- Cine ne-a trezit cu lacrimile sale? întrebară stelele.
La început, Hänsel și Gretel se speriară. Oare și stelele mâncau copii? Dar stelele strălucitoare păreau mult mai binevoitoare decât soarele arzător și luna fantomatică. Gretel le mărturisi atunci toate necazurile." (p.46)

"O puse jos și-i zâmbi. Gretel de-abia mai sufla. O mângâie pe creștet ca pe-un cățel și apoi se întoarse în cârciumă, urmat de toți ceilalți.
Gretel fusese fermecată de flăcău încă de la început. Dar în clipa în care o ridicase în aer și o privise cu ochii lui verzi scânteietori, iar buzele lui roșii se arcuiseră și el râdea - râdea cu ea, numai și numai cu ea -, în clipa aceea, Gretel trecuse dincolo de hotarul farmecului. Gretel se îndrăgostise." (p.68)

"- Îți înțeleg acum propria nechibzuință. La fel și eu. Este important să fii credincios. De asemenea, să sus-ții pe cineva până la capăt. Dar nimic nu este mai prețios decât copiii. Nimic!" (p.117)

"Vedeți voi, pentru a ajunge la cea mai pură și luminoasă înțelepciune, trebuie să traversăm zonele cele mai întunecate. Iar în zonele cele mai întunecate nu există călăuze.
Nu există altă călăuză în afară de curaj, vreau să spun." (p.180)


Puteţi găsi această carte la librăria online Libris! După cum majoritatea ştiu, pe site-ul Libris se pot găsi carti online, Libris fiind o librarie online ce oferă cititorilor accesul atât la cărţi în română, cât şi la carti in engleza. Puteţi găsi la această librarie aproape orice carte vă doriţi.

 
Copyright © 2012-2017 Secretele Cărților
Real Time Analytics